ORGANİK BAL NASIL ANLAŞILIR?
Organik bal sorunu ülkemizde “ televizyon reklamları “ sonrasında ciddi bir problem oluşturmaya başladı. Özellikle Bakanlığı sahte bal satıyorlar diyerek afişe ettiği bazı firmaların ardından insanlar bal alım konusunda daha şüpheci ve daha dikkatli davranır oldular. Özellikle hakiki bal yani organik bal nasıl anlaşılır konusunda ise akıllara birçok soru gelir oldu.

Peki, ama organik bal nasıl analiz edilebilir?

Öncelikli olarak elbette aldığınız yer son derece önemlidir. Organik bal almak isteyenlerin marketlerden çok aktarlara yönelmesi daha doğru olacaktır. Aktarların büyük bir bölümü bitkisel ürünlere ağırlık verdiği için ve büyük bir bölümü de kendisi üretim yaptığı için doğal olma ihtimali daha yüksek olur.

Bir diğer yandan balın organik olduğunu anlamak için iki yol izleyebilirsiniz.

İlk olarak balı çok cıvık olmadığı bir zamanda (hafif katı olabilir) bir çay kaşığı ile alıp tabağa dökmeyi denersiniz. Eğer bak sıvı bir şekilde akmıyor ve kıvamı sürekli yukarı doğru çekip uzuyorsa balınız organiktir.

İkinci olarak ise balınızı buzdolabına atar ve dolapta kaldığı süreden sonra balınızı dışarı çıkartırsınız. Eğer balınız ŞEKERLENMİŞ ise yani KRİSTALİZE olmuş ise balınız hakiki bir baldır.Şekerlenmeyen bal kesinlikle orijinal bal olmayıp, içerisinde mutlaka katkı maddesi barındırmaktadır. Bu sebepten dolayı da tercih edilmemelidir.

YANLIŞ BİLİNEN GERÇEK

İnsanlar şekerlenen balın içerisinde şeker olduğunu sanırlar ancak; durum böyle değildir. Aynı kelime üzerinden geldiği için insanlar şekerlenmiş yani kristalize olmuş balın içerisinde şeker var zanneder ve balı almazlar.

Organik balın sertifikası belgesi tse belgesi olması lazım.Öyle organik bal demekle olmuyor