WhatsApp Hızlı Destek

Merhaba, web sitemize hoşgeldiniz. Sizlere daha hızlı hizmet vermek adına canlı olarak WhatsApp üzerinden destek verebiliriz. Destek almak için lütfen butona tıklayın!

WhatsApp Hızlı Destek
TR
Torlak Arıcılık
Gerçek Balı Anlamak İçin Ne Yapmalıyız ?

Torlak Arıcılık

Gerçek Balı Anlamak İçin Ne Yapmalıyız ?

Gerçek bal, soğuk ortamlarda şekerlenir; sahte bal sekerlenmez. Gerçek balın çok özel, esans gibi hafif bir kokusu vardır. Balı keserken, saklama kabını açıp kapatirken bu koku daha yoğun algılanır. Gerçek bal, glikozlu bala göre daha koyu kıvamdadır. 
 
Gerçek bal, şerbet gibi aşırı tatlı değildir. Glikozlu bal daha tatlıdır. Organik bal ağza alındığında birkaç tür tat alınır. Yapay ballarda düz, tek bir tat olur. Ucuz balda mutlaka şeker ve türevi maddeler vardir. Bazi üreticiler şekerden elde edilen ürüne, süzme çam balı karistırarak gerçek balmış gibi piyasaya sürmektedir.

Çam balı ucuz olduğu için bu tür sahte işlerde kullanılmaktadır. Balı dolapta bekletme yöntemi doğru değildir. Yapısı itibariyla her zaman nemi çeker. Üzerinde tabaka oluşur. Sonra kristalleşir. Organik Bal olmayan ürünler bu özelliği göstermez. Ayni ölçek iki kaba tam süzülmüş Organik bal ve glikozlu bal koyup ağırlıklarını karşılaştırdığınızda, gerçek bal çok daha ağır gelir.

Bal buzdolabında şekerleniyorsa gerçektir. Balin kesafeti (yoğunluğu) çok, akışkanlığı sürekli olmalıdır, kesik kesik akan bal sahtedir. Organik Çiçek balı hızlı, çam balı ise daha yavaş akar.
 Bir kaşığa bal koyup ateşe tuttuğunuzda organik bal oldukça akışkan olur, dayanıklıdır geç yanar; glikoz balı ise çabuk yanar ve kömürleşir.
 
Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağ kıvamına gelmesi balın hakiki olduğunu gösterir. Sabit kalem (kurşun kalem değil ucu ıslandığı zaman mor renk yazan) alın bala uç kısımını daldırın sonra parmağınıza sürün renkli olarak çıkıyorsa bal karışıktır çıkmıyorsa hakiki organik baldır. Soğuk havada donma yapmaz ise bal sahtedir. Zeytin yağının donması gibi kavanozun alt kısımları donma yapar ise hakiki baldır. Sahte balın rengi biraz daha açıktır.
 
Normal balın kıvamı biraz daha katıdır. Gerçek balın çok özel, esans gibi hafif bir kokusu vardır. Balın şekerlenmesi durumunda ise, eski halini alması için güneşe çıkarılması veya kabıyla birlikte sıcak suya konulması kafidir. Organik Bal, şekerle yapılan diğer şerbetlere nazaran çok daha fazla keskindir. Fazla yendiği zaman genizde hafif yanma yapıyorsa bu yediğiniz gerçek baldır. Balda hafif te olsa şekerden kaynaklı alkol olması nedeni ile kibrit çöpü veya kağıt üzerinde cızırdayarak yanar.
 
Gerçek bal, kekik, keven çiçeklerinin çesitlerine göre açik mor, sarı, hafif kırmızı veya buzlu cam renklerinde veya bu renklerin değişik tonlarında olabilir. Glikozlu ballar ise açık cam renginde ve daha şeffaf olur. Düzenli bir şekilde tüketildiğinde gerçek bal şeker hastalarında, şeker değerini sadece birkaç puan artırır. Ancak aynı miktarda tüketilen glikozlu bal şeker hastalarını komaya dahi sokabilir.

torlak bal gerçek bal organik bal


Polen Ovit-sivrikaya

Hızlı İletişim Formu

Merak ettiklerinizi, sorularınızı yada önerilerinizi hızlı iletişim formu aracılığı ile bizlere iletebilirsiniz.

Sizlere daha iyi hizmet veren bir site sunabilmek için çerez kullanıyoruz. .Bu site, hizmetlerini sunmak ve trafiği analiz etmek için çerezlerden yararlanıyor. Detaylı bilgi al.